2023

18 april 2023: VAAN Onder Professoren (locatie: Karel V te Utrecht)

9 mei 2023: VAAN Onder Professoren (locatie: Karel V te Utrecht)

5 oktober 2023: VAAN Onder Professoren (locatie: Karel V te Utrecht)

 


 

VAAN Najaarsbijeenkomst "De arbeidsrechtadvocaat: een procestijger"
(De hand-outs van de sprekers kunt u hieronder als VAAN-lid downloaden.)

Cassatieproof procederen in arbeidszaken door mr. M.A.J.G. (Marc) Janssen 
Marc Janssen, cassatieadvocaat bij Banning Advocaten en raadsheer plaatsvervanger bij het Hof Amsterdam, wordt met name ingeschakeld door advocaten van andere kantoren voor het adviseren over en het voeren van cassatieprocedures en prejudiciële procedures. Daarnaast adviseert hij advocaten (“Lawyers Lawyer”) bij het voeren van procedures in hoger beroep (met het oog op een eventuele cassatieprocedure).

Hand-out: voor de presentatie klik hier

De psychologie van waarheidsvinding verzorgd door Guus Essers
Guus Essers is managementconsultant, politiek adviseur en mede-auteur van het boek “Ik weet dat u liegt”. Hij is gespecialiseerd in het onderzoeken, beïnvloeden en veranderen van gedrag binnen en buiten organisaties. Hij begeleidt management- en organisatieontwikkeling in bedrijfsleven en openbaar bestuur vanuit organisatie-psychologisch perspectief. Daarnaast is hij actief als trainer en coach, gastspreker en dagvoorzitter en vervult hij een aantal bestuursfuncties.

Hand-out: voor de presentatie deel 1, deel 2 en deel 3 / voor artikel True or False klik hier / voor studie verbale leugendetectie klik hier

De do’s and don’ts op een zitting, een duo presentatie van mr. E.W. (Ellen) de Groot en mr. T. (Tijn) van Osch
Ellen de Groot is kantonrechter in de rechtbank Gelderland. Hiervoor was Ellen kantonrechter in Enschede. Daarvoor heeft zij als arbeidsrechtadvocaat gewerkt en is zij als universitair docent Sociaal Recht aan de, nu, Radboud Universiteit Nijmegen verbonden geweest.

Tijn van Osch is senior raadsheer bij het Hof Arnhem-Leeuwarden en tevens plv voorzitter van de Raad van Discipline. Daarvoor heeft hij zestien jaar als advocaat in Nijmegen gewerkt. Tijn is daarnaast docent, Observer namens de IAJ-UIM bij de HCCH, voorzitter van de Reclame Code Commissie en verbonden aan de Beroepsopleiding Advocatuur.

Hand-out: voor de presentatie klik hier

Jouw impactvolle pleidooi door Maartje van Bavel
Maartje van Bavel is eigenaar van The Speech Republic. Zij werkt in binnen- en buitenland met ondernemers, wetenschappers, advocaten, politici en de top van het bedrijfsleven. Zij helpt bij het voorbereiden en vormgeven van belangrijke verhalen, om zoveel mogelijk impact te maken.

Hand-out: voor de presentatie klik hier

 


2021

Octopus smal.jpeg

VAAN Najaarsbijeenkomst "De arbeidsrechtadvocaat: een octopus"
(De hand-outs van de sprekers kunt u hieronder als VAAN-lid downloaden.)

     
De bijeenkomst op 10 november jl. werd ingeleid door prof. dr. D.J.B. (Diana) de Wolff, bijzonder hoogleraar advocatuur aan de UvA. Van haar hand verscheen het boek: "Kernwaarden van de advocatuur". 

Hand-out: voor de presentatie van Diana de Wolff klik hier

Na de inleiding door Diana de Wolff volgden aansluitend vier themasessies. Bij iedere sessie werden de deelnemers bij het debat betrokken:

De advocaat als onderzoeker
Steeds vaker wordt de arbeidsrechtadvocaat ingeschakeld voor het doen van onderzoek naar misstanden op of rondom de werkvloer. De NOvA onderkent in dit verband een aantal mogelijke risico’s, die recent zijn verduidelijkt in een toelichting op de gedragsregels. Wat betekent deze verduidelijking van de regels voor de arbeidsrechtadvocaat? Kan een advocaat überhaupt onpartijdig onderzoek doen of kan deze dat beter overlaten aan een (forensisch) accountant? Dit en andere vragen worden beantwoord door mr. R.H. (Robert Hein) Broekhuijsen, advocaat bij IVY advocaten.

Hand-out: voor de presentatie van Robert Hein Broekhuijsen klik hier

De advocaat in mediation
In arbeidszaken heeft mediation een grote vlucht genomen, waarbij steeds vaker advocaten op de voor- of achtergrond een rol spelen. Verdient mediation de voorkeur boven procederen of is mediation bedoeld voor advocaten die niet durven te procederen? En dient een advocaat aan tafel bij de mediator zich anders te gedragen dan in een procedure bij de rechter? Dit en andere vragen worden beantwoord door mr. E. (Eva) Knipschild, MfN-registermediator bij ReulingSchutte.

Hand-out: voor de presentatie van Eva Knipschild klik hier

De advocaat en media
Steeds meer advocaten treden op in de media. Niet alleen als advocaat die in de krant of op televisie namens zijn cliënt de media te woord staat, maar ook in social media als specialist van wet- en regelgeving of in nieuwsprogramma's. Wat zijn de spelregels voor advocaten in de media? Mag de advocaat zijn mening zonder beperking ventileren? Dit en andere vragen worden beantwoord door mr. E.J. (Evert Jan) Henrichs, deken van de Orde van Advocaten te Amsterdam.

Hand-out: voor de presentatie van Evert Jan Henrichs klik hier


De advocaat als ethicus
Hoe moet een advocaat bij zijn praktijkvoering omgaan met ethische vraagstukken? Dient een werkgeversadvocaat de advocaat van de werknemer erop te wijzen als deze tijdens de onder-handelingen een fout heeft gemaakt bij de berekening van de transitievergoeding? Wat doet de advocaat die een niet voor hem bestemde e-mail ontvangt waaruit blijkt wat het mandaat is voor schikkingsonderhandelingen van de wederpartij? Dit en andere vragen worden beantwoord door mr. R. (Richard) Verkijk, Rechter in de Rechtbank Limburg, lid Hof van Discipline.

Hand-out: voor de presentatie van Richard Verkijk klik hier

  

Data 2021

21 december 2021 **vol**: Opleiding VAAN Intervisiegespreksleider Groep 3 (tweede dag: 11 januari 2022)

25 november 2021 **vol**: Opleiding VAAN Intervisiegespreksleider Groep 2 (tweede dag: 17 januari 2022)

18 november 2021: Opleiding VAAN Intervisiegespreksleider Groep 1 (tweede dag: 12 januari 2022)

10 november 2021: VAAN Najaarsbijeenkomst "De arbeidsrechtadvocaat: een octopus"

14 juni 2021: Webinar SER-advies Arbeidsmarkt '21

11 juni 2021: VAAN Onder Professoren webinars

7 juni 2021: VAAN Onder Professoren webinars

11 februari 2021: Online congres: 'LabourLaw United: (Wetboek van) Werk na de crisis?'